MEHMET BEYAZIT’a DAİR...
- Hatay’ın, İskenderun kazasının Sarıseki köyünden,
Yunus oğlu, Fethiye’den doğma Mehmet Beyazıt 14 Eylül 1955 yılında İskenderun’da
dünyaya geldi.
- İlk, Orta ve Lise öğrenimini İskenderun’da geçirdi.
- 1971 yılı yaz sezonunda İskenderun’a turneye gelen “İstanbul Birlik Tiyatrosu” kumpanyasının bir oyuncusunun kaçmış olması onun tiyatro hayatının başlamasına vesile oldu. İlk defa profesyonel yevmiyeli oyuncu olarak bu kumpanyaya katıldı. (Orhan Pişkin-Feza Zerengil- İsmail Cavcı-Şinasi Özonok gibi ustalardan oluşan bu kumpanya onun için gerçek anlamda bir okul oldu.)
- Çıkış o çıkış tam dokuz yıl bir daha evine dönmedi. 1971-79 arası Türkiye’nin bütün illerini, 4oo’den fazla ilçesini,
- Film setleriyle 80’li yılların başında figüran olarak gittiği “Üç İstanbul” adlı TV dizisiyle tanıştı. Kamera arkasını kamera önünden daha çok sevdi. Tiyatro ile sinema çalışmalarını birlikte yürütmeye karar verdi.
- Tiyatronun yanı sıra birçok Sinema ve Televizyon Filminde; Oyuncu, senarist, prodüksiyon amiri, ve yapım koordinatörü olarak görev aldı.
- 1994-95 sezonunda; Almanya’da Bruchsall ve Çevresi Türk İşçileri Derneği bünyesinde tiyatro eğitim çalışmaları yaptı.
- Aynı yıl ABT (Ankara Birlik Tiyatrosu)nun Avrupa turnesine katılarak “Pir Sultan Abdal” oyunuyla; Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İsviçre’de elli iki merkezde oyun sergiledi.
- 1999 yılı güzünde Fethiye’ye taşındı. “Memleketim” adlı oyunu yazdı ve sergiledi.
- 2000 yılında Kanal 7 TV’de 27 bölüm yayınlanan “Kimyacı” adlı dizinin senaryo grubuna girerek senaristliğe başladı.
- 2001-02 yılında Kanal 7 TV’de 34 bölüm yayınlanan “Mihrali” adlı dizinin senaryo grubunda senaristlik yaptı.
- 2003 Yılında Kandemir Konduğun yazdığı, Oğuz Yalçın’ın yönettiği “Şakabare Tiyatrosu”yla “Pardon Yani” adlı gösteriyle Avrupa turnesine çıktı. (Tulû Çizgen-Oğuz Yalçın-Selda Özbek-Atilla Yiğit-Bilge Parlak-Dündar Mercan) Bu turnenin dördüncü gününde kaza geçirdi. Sol kolu kırıldı. Hayatta ilk defa çok pahalı bir şeyi oldu ve koluna platin taktılar. O platini kolunda hâlâ taşıyor. Beyin travması geçirdiği için geçici felç oldu. Tedavisi 8 ay sürdü. Bu zaman zarfında “Aşka Dair Ne Varsa” adlı tek kişilik bir oyun yazıp oynadı.
- 2004 yılında İstanbul’a dönen Mehmet Beyazıt tiyatro/sinema çalışmalarına devam etti.
- 2010 yılında Marmaris Belediyesi Huzur evi sakinleri arasına katıldı. Marmaris’te “Tiyatro Emek” grubuna girdi. Zeynep Kaçar’ın yazdığı, İnci Bademsoy’un yönettiği; “Böyle Bir Aşk Masalı / Şirin & Ferhat” adlı oyunda ve “Yalancının Mumu” adlı çocuk oyununda oyunculuk yaptı.
- 2011 yılının Ağustos ayında ani bir kararla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarına oyuncu olarak müracaat etti. Olumlu yanıt alınca Marmaris Huzurevi sakinlerinin sevgilerini çıkın yapıp Marmaris’i terk ederek İzmit’e yerleşti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında Turan Oflazoğlu’nun yazdığı, Murat Atak’ın yönettiği; “Kösem Sultan” ve Turgut Özakman’ın yazdığı, Ali Sürmeli’nin yönettiği; “Resimli Osmanlı Tarihi” ve Meşa SELİMOVİÇ’in aynı adlı romanından Nebojşa BRADİÇ’in uyarladığı, Bilge EMİN’in çevirdiği, Nurullah TUNCER’in yönettiği, Koreografisini Gjergji PREVAZI’nin yaptığı “Derviş ve Ölüm” adlı oyunlarda oyunculuk yaptı.
- 2012 / 2013 sezonunda “Kösem Sultan” adlı oyun ikinci sezonuna devam ederken “Guguk Kuşu” ve "Rasat Zamanı" adlı oyunlarda oyuncu olarak ve “Dişi Horoz” adlı oyunda da yazar-yönetmen ve oyuncu olarak görevlendirildi.
Velhasıl-ı kelâm; Tiyatronun hizmetlisi, ayakçısı, hamalı, dekorcusu, ışıkçısı, kostümcüsü, sahne amiri, yönetmen yardımcısı, müdürü, yönetmeni, yazarı, yapımcısı ve oyuncusu oldu. Sanatçı olmanın sosyal bir sorumluluk olduğunu düşünen Mehmet Beyazıt sanat hayatının 41nci yılında hâlâ “iyiye, güzele, doğruya” dair ne varsa okuyor, araştırıyor, çabalıyor; geride kalmamak, aydınlık öncülere ulaşmak, yetişmek, yetişebilmek için vesselâm…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder